Search a film or person :
FacebookConnectionRegistration
Iaia Forte is a Actor Italienne born on 16 march 1962 at Naples (Italie)

Iaia Forte

Iaia Forte
If you like this person, let us know!
Birth name Maria Rosaria Forte
Nationality Italie
Birth 16 march 1962 (58 years) at Naples (Italie)

Iaia Forte (born 16 March 1962) is an Italian actress. She is probably best known for the Maurizio Nichetti's comedy film Luna e l'altra, for which she won a Nastro d'Argento for Best Actress, a Globo d'oro for Best Actress and she was nominated for David di Donatello in the same category.

Other films she appeared in include Paz! (for which she was nominated for Nastro d'Argento as Best Supporting Actress), Il seme della discordia, Teatro di guerra, Tre mogli and The Great Beauty.

Biography

Diplômée du Centro Sperimentale di Cinematografia, elle débute par le théâtre ou elle joue pour Carlo Cecchi, Mario Martone ou Luca Ronconi. En parallèle, elle obtient plusieurs petits rôles au cinéma. Elle décroche son premier rôle d'importance dans le film Libera de Pappi Corsicato. Elle se révèle dans Luna e l'altra de Maurizio Nichetti grâce auquel elle remporte le Ciak d'or, le Globe d'or et le Ruban d'argent de la meilleure actrice en 1997. Depuis, elle alterne entre le cinéma et le théâtre en Italie.




Filmographie
Au cinéma

1986 : Il burbero de Franco Castellano et Giuseppe Moccia
1986 : Separati in casa de Riccardo Pazzaglia
1986 : Grandi magazzini de Franco Castellano et Giuseppe Moccia
1989 : Nulla ci può fermare d'Antonello Grimaldi
1989 : Stradivari de Giacomo Battiato
1989 : 'O re de Luigi Magni
1991 : Ladri di futuro d'Enzo De Caro
1992 : Baby gang de Salvatore Piscicelli
1993 : Libera de Pappi Corsicato : Aurora/Italia/Libera
1993 : Rasoi de Mario Martone : La sœur
1994 : Piccoli orrori de Tonino De Bernardi
1995 : I buchi neri de Pappi Corsicato : Angela
1995 : Hotel paura de Renato De Maria : Liliana
1996 : Luna e l'altra de Maurizio Nichetti : Luna di Capua
1996 : Il cielo è sempre più blu d'Antonello Grimaldi
1996 : Nitrate d'argent (Nitrato d'argento) de Marco Ferreri
1996 : La veneri di Willendorf d'Elisabetta Lodoli
1998 : Teatro di guerra de Mario Martone : Luisella Cielo
1998 : Abbiamo solo fatto l'amore de Fulvio Ottaviano : Torrenzia
1999 : Appassionate de Tonino De Bernardi
1999 : Oltremare - Non è l'America de Nello Correale
2000 : La vita altrui de Michelle Sordillo
2001 : Chimera de Pappi Corsicato : Emma
2001 : Tre mogli de Marco Risi : Bianca
2002 : Bimba - È clonata una stella de Sabina Guzzanti
2002 : Paz! de Renato De Maria : Miss Corona
2002 : Elles (Lei) de Tonino De Bernardi
2006 : Transe de Teresa Villaverde
2007 : Notturno bus de Davide Marengo : Micia
2008 : Il seme della discordia de Pappi Corsicato
2008 : No problem de Vincenzo Salemme : Barbara
2009 : Tris di donne e abiti nuziali de Vincenzo Terracciano
2009 : La bella gente (Les Gens Biens) d'Ivano De Matteo : Paola
2011 : Notizie degli scavi d'Emidio Greco : La signora
2011 : Se sei così, ti dico sì d'Eugenio Cappuccio : Marta
2012 : Il volto di un'altra de Pappi Corsicato
2013 : La grande bellezza de Paolo Sorrentino : Trumeau
2013 : Miele de Valeria Golino : Clelia

À la télévision
Séries télévisées
2004 : Amanti e segreti de Gianni Lepre
2011 : Baciati dall'amore de Claudio Norza
Prix et distinctions notables
Globe d'or de la meilleure actrice : 1997 : Luna e l'altra
Ruban d'argent de la meilleure actrice : 1997 : Luna e l'altra
Ciak d'or : 1997 : Luna e l'altra

Usually with

Source : Wikidata

Filmography of Iaia Forte (27 films)

Display filmography as list

Actress

5 Is the Perfect Number, 1h46
Origin Italie
Genres Drama, Thriller, Action, Crime
Themes Mafia films, Gangster films
Actors Toni Servillo, Valeria Golino, Carlo Buccirosso, Iaia Forte
Roles Madonna
Rating53% 2.6848952.6848952.6848952.6848952.684895
Peppino Lo Cicero, ex-tueur à gages de la Camorra est fier de son fils qui gravit les échelons du crime organisé. Mais quand celui-ci est froidement tué dans un guet-apens, il reprend du service accompagné de son ami Toto le boucher. Leur quête de vérité va déclencher une spirale de vengeances et de trahisons dans les clans mafieux du Naples des années 70.
Silvio et les autres, 1h44
Directed by Paolo Sorrentino
Origin Italie
Genres Drama
Themes Films about sexuality, Erotic films, Films about prostitution, Erotic thriller films
Actors Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Ricky Memphis, Fabrizio Bentivoglio
Roles Nuotatrice
Rating67% 3.353783.353783.353783.353783.35378
Il a habité nos imaginaires par la puissance de son empire médiatique, son ascension fulgurante et sa capacité à survivre aux revers politiques et aux déboires judiciaires. Il a incarné pendant vingt ans le laboratoire de l’Europe et le triomphe absolu du modèle libéral après la chute du communisme. Entre déclin et intimité impossible, Silvio Berlusconi incarne une époque qui se cherche, désespérée d’être vide.
Euphoria
Euphoria (2018)
, 1h55
Directed by Valeria Golino
Origin Italie
Genres Drama
Actors Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Isabella Ferrari, Valentina Cervi, Jasmine Trinca, Iaia Forte
Rating64% 3.204273.204273.204273.204273.20427
Une situation difficile donne à deux frères éloignés l'occasion de se connaître davantage. Matteo est un jeune entrepreneur prospère, ouvert d'esprit, charmant et dynamique. Son frère Ettore vit toujours dans la petite ville de province où ils sont nés et enseigne au collège local. C'est un homme prudent et honnête. Tous les deux vont découvrir qu'un lien très étroit les rapproche.
Amori che non sanno stare al mondo
Directed by Francesca Comencini
Origin Italie
Genres Drama, Comedy, Comedy-drama, Romance
Themes Films about sexuality, Bisexuality-related films, LGBT-related film, Lesbian-related films
Actors Lucia Mascino, Valentina Bellè, Iaia Forte, Carlotta Natoli
Roles Mara Semeraro
Rating60% 3.0438053.0438053.0438053.0438053.043805
Claudia et Flavio ont eu une histoire d'amour mouvementée et complexe, maintenant que c'est fini, ils doivent faire face aux conséquences émotionnelles et
Leopardi
Leopardi (2014)
, 2h17
Directed by Mario Martone
Origin Italie
Genres Drama, Biography, Historical
Actors Anna Mouglalis, Isabella Ragonese, Elio Germano, Michele Riondino, Massimo Popolizio, Salvatore Cantalupo
Roles signora Rosa
Rating67% 3.397983.397983.397983.397983.39798
The film tells the short life of the great Italian poet Giacomo Leopardi. A noble, his birth's in Recanati, and soon Giacomo learns to study Latin, Greek, Hebrew, Aramaic and English in the rich library of his palace that his father built. Giacomo, however, possessing an inquisitive, restless spirit, would like to know to travel abroad to widen his views and enrich his knowledge, as was usual for European landed gentry in the 19th century. Still this desire of his lies at odds with his parents (his father, while possessing a sensibility akin to his, is too bound by the social conventions and the expectations tied to his role as 'Pater Familias'; his mother, on the other hand, is too busy shoring up the household declining fortunes to even care about intellectual aspirations). So the poet begins to write his first works, reflecting about human condition, coming to the conclusion that unhappiness is a costant factor of human existence, and that in life there is no way to remedy this problem. In 1820s, Leopardi can finally leave the native Recanati, and travels to Rome and Florence where, however, his high expectations of intellectual rewards and public recognition are frustrated. Suffering from repeated instances of unrequited love: chiefly that he felt towards the Countess Fanny Targioni Tozzetti, contribute to Leopardi's negative view of life and human experience. Finally he moves to Naples, where a physical decadence led him to death.
The Great Beauty, 2h22
Directed by Paolo Sorrentino
Origin Italie
Genres Drama, Comedy, Comedy-drama
Themes Films about writers
Actors Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Isabella Ferrari, Carlo Verdone, Carlo Buccirosso, Serena Grandi
Roles Trumeau
Rating77% 3.895913.895913.895913.895913.89591
The film opens with a quote from Céline's Journey to the End of the Night: "To travel is very useful, it makes the imagination work, the rest is just delusion and pain. Our journey is entirely imaginary, which is its strength." The main character is an aging socialite, Jep Gambardella, who once wrote a famous novel in his twenties, only to retire into a comfortable life writing cultural columns and throwing parties in Rome. After his 65th birthday party, he walks through the ruins and city streets, encountering the various characters, reflecting on his life, his first love, and sense of unfulfillment.
Honey
Honey (2013)
, 1h36
Directed by Valeria Golino
Origin Italie
Genres Drama
Themes Films about euthanasia, Medical-themed films
Actors Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Rienzo, Iaia Forte, Valeria Bilello
Roles Clelia
Rating67% 3.397083.397083.397083.397083.39708
Irene est une jeune Italienne qui vit seule dans une maison en bord de mer dans la région de Rome. Sous le pseudonyme « Miele », elle aide secrètement des malades à mourir en leur fournissant un barbiturique, normalement réservé à l'usage vétérinaire, qu'elle se procure au Mexique. Un jour, elle fournit une dose du produit à Monsieur Grimaldi, mais peu après il lui révèle au téléphone qu'il est en parfaite santé. Elle tente alors de le dissuader de se suicider.
Beautiful People, 1h38
Directed by Ivano De Matteo
Origin Italie
Genres Drama, Comedy-drama
Actors Monica Guerritore, Antonio Catania, Elio Germano, Iaia Forte
Roles Paola
Rating67% 3.39223.39223.39223.39223.3922
Influencés par les idéaux de 1968, Susanna, psychologue dans un centre d'aide aux femmes battues, et Alfredo, architecte, recueillent une jeune prostituée ukrainienne, Nadja, et la dorlotent… Mais lorsque Nadja attire l'attention amoureuse du fils de famille, les attitudes changent, révélant les faux-semblants de cette famille de la bonne bourgeoisie romaine.
The Seed of Discord, 1h25
Directed by Pappi Corsicato
Genres Comedy
Actors Caterina Murino, Alessandro Gassmann, Martina Stella, Isabella Ferrari, Monica Guerritore, Valeria Fabrizi
Roles amante di Mario n.1
Rating54% 2.7275752.7275752.7275752.7275752.727575
A married and faithful Italian woman finds herself pregnant the same day her husband is discovered to be sterile.
Night Bus
Night Bus (2007)
, 1h30
Directed by Kiumars Pourahmad
Origin Iran
Genres Drama, Comedy, Crime
Themes Political films
Actors Giovanna Mezzogiorno, Khosrow Shakibai, Valerio Mastandrea, Ennio Fantastichini, Elnaz Shakerdoust, Anna Romantowska
Roles Micia
Rating67% 3.374573.374573.374573.374573.37457
Pendant la guerre Iran-Irak, un jeune combattant iranien a la mission de livrer des prisonniers irakiens à un poste de garnison derrière le front. La tâche s’avère moins évidente qu’on le croyait. Le jeune doit affronter certaines difficultés sur le chemin. Puisque personne ne veut pas l’aider, il se débrouillera tout seul.
Night Bus
Night Bus (2007)

Genres Drama, Comedy, Crime
Actors Giovanna Mezzogiorno, Valerio Mastandrea, Ennio Fantastichini, Anna Romantowska, Roberto Citran, Ivan Franek
Roles Micia
Rating67% 3.3814053.3814053.3814053.3814053.381405
The movie is set against the marvellous city of Rome as Davide Marengo's crime story revolves around two main characters, a female thief, Leila (Mezzogiorno), whose modus operandi of looting her victims is by administering drugs or seducing them, and a lonely bus driver, Franz (Mastandrea), who is up to his neck in debt. The real story advances when the duo happens to come into possession of a valuable microchip valued at 4 million euros. The film's plot comes across more twists as a pair of hardened criminals, Garafano (Pannofino) and Diolaiti (Citran), and a retired intelligence officer, Carlo Matera (Fantastichini), enter the scene.
Trance
Trance (2006)

Directed by Teresa Villaverde
Origin Portugal
Genres Drama
Actors Ana Moreira, Robinson Stévenin, Iaia Forte, Andrei Chadov, Filippo Timi, Dinara Droukarova
Rating62% 3.1043753.1043753.1043753.1043753.104375
Following the fateful story of Sonia, a Russian young woman who seeks a better life in Europe, the film construes a harrowing meditation on the tragedy of human trafficking.